PLUS

קטגוריות

תופעות לוואי

החשש מתופעות הלוואי מלווה כל אדם שמתחיל טיפול תרופתי. בדיוק כמו יתר התכשירים, גם התרופות המהוות חלק מהטיפול האנטי-רטרו-ויראלי, עוזרות לגוף להילחם במחלה, אך עשויות להביא עמן גם השפעות לא רצויות. על אף העובדה שלכל תרופה עלולות להיות תופעות לוואי, במרבית המקרים הביטוי של תופעות אלו יהיה קל, ובחלקם אף בלתי מורגש. מקרים של תופעות לוואי חמורות הם נדירים מאוד. גם אם המידע על תופעות הלוואי נשמע לך מדאיג, מרבית התכשירים נגד HIV בטוחים מאוד לשימוש, והתרופות החדשות פותחו תוך דגש מיוחד להפחתת תופעות הלוואי. למעשה, תרופות רבות שנמכרות היום בבתי המרקחת ללא מרשם רופא, כמו למשל משככי הכאבים לסוגיהם, כוללים אזהרות מפני תופעות לוואי דומות.

קיים מגוון רחב של תופעות לוואי הקשורות לטיפול בנוגדי ה-HIV. חלק מהתופעות הן קלות יחסית אבל עדיין עשויות לשבש את התפקוד היומיומי, לפחות בתקופה הראשונית לטיפול (כמו למשל: בחילות, שלשולים או תחושת עייפות כללית). יש לציין שקיימות היום שיטות טובות ויעילות שמאפשרות לנהל את התופעות הללו בהצלחה רבה ולמזער לאפס את הפגיעה בשגרת יומך. בתום החודשיים הראשונים לטיפול, ולאחר שהגוף יסתגל לתרופות, מרבית התופעות הללו יחלפו מעצמן. אם לאחר החודשיים הראשונים של הטיפול תופעות הלוואי לא חולפות והן מקשות באופן משמעותי על שגרת יומך, עליך להתייעץ עם הרופא המטפל ולשקול החלפת טיפול תרופתי. ישנן מספיק חלופות, כך שכל עוד אין מגבלות מיוחדות (רגישויות ו\או עמידויות), מבחר התרופות המוצע היום יכול לאפשר חיים נוחים ללא ירידה משמעותית באיכות חייך.

מקצת האנשים זוכרים את תופעות הלוואי האיומות שנגרמו על ידי הדור המיושן של תרופות נגד HIV ומוציאות שם רע לטיפול. למרבה המזל התרופות מהדור החדש אינן גורמות לתופעות אלה וכיום רוב תופעות הלוואי הן קלות וניתנות לניהול בקלות יחסית.

חלק מהתרופות עשויות לגרום לתופעות הקשורות במערכת העצבים כמו עצבנות, הפרעה בשינה, דכדוך והפרעה בריכוז. ברוב המקרים תופעות אלה חולפות מעצמן, ובמקרים שלא, ניתן להמיר את הטיפול לתרופה אחרת.

פריחה, גרד או נשירת שיער הן תופעות אינדיבידואליות ויכולות להתרחש כתגובה לכל תרופה. התרופה Abacavir המהווה מרכיב חשוב בחלק מהשילובים התרופתיים כמו Triumeq עשויה לגרום לתגובת רגישות יתר המתבטאת בין השאר בפריחה וחום, אולם יש בדיקה (המכונה HLA B5701) והתגובה מתרחשת רק באנשים שהם חיוביים בבדיקה זאת. לכן, לפני התחלת טיפול בתרופה תעבור בדיקה זאת.

כל תרופה יכולה לגרום להפרעה בתפקוד הכבד או הכליות וזאת אחת הסיבות מדוע נשאים צריכים לעבור בדיקת דם לפחות אחת לשישה חדשים. בכל מקרה הפוטנציאל של התרופות המודרניות לגרום להפרעה בכבד או בכליות נמוך ביותר.

התרופות הישנות היו מפורסמות בכך שהשפיעו על חילוף החומרים בצורה שלילית, חלקן גרמו לסוכרת ולעלייה ברמת השומנים בדם, ובחלק מהמקרים הן גרמו לתופעה של תזוזת שומנים בגוף (ליפודיסטרופיה), תופעה שמאוד הפחידה את הנשאים מטיפול. כיום תופעות אלה הן היסטוריה ואינן נראות עם הטיפולים החדשים. ייתכן וחלק מהתרופות עשויות לגרום לשינויים ברמת שומני הדם, בעיקר תרופות ממשפחת מעכבי פרוטאז, אולם ניתן לאתר זאת בבדיקת דם ולטפל בכך.

טנופוביר שבעבר היווה חלק חשוב מהטיפול עשוי לגרום לירידה בצפיפות העצמות, אולם השימוש בתרופה זאת הולך ופוחת, ובמקומו משתמשים בטנופוביר מדור חדש (TAF) שגורם לתופעה בשכיחות הרבה יותר נמוכה. הרופאים מודעים לתופעה זאת ולכן מגיל מסוים ישלחו אותך לבצע בדיקת צפיפות עצמות על מנת לנטר את הסיכון לאוסטיאופורוזיס.

התרופה ביקטארווי ידועה ככזו שעלולה לגרום לעלייה במשקל, בייחוד בשנתיים הראשונות לטיפול. במידה והדבר קורה ומפריע לך, ניתן תמיד לשקול לעבור לאחד מהטיפולים האחרים הזמינים.

בעבר סברו כי מקצת התרופות עלולות להגביר את הסיכון לטרשת עורקים ומחלת לב וכלי דם. כיום נראה כי התרופות בטוחות מבחינה זאת.   

תרופות אחדות עשויות לגרום להפרעה במחזור החודשי או להפרעה בחשק המיני, לכאבי מפרקים ולתופעות לא ספציפיות אחרות. השכיחות מאוד אינדיבידואלית ולא ניתן לנבא מי מהחולים יפתח איזה תופעה אם בכלל.

לכן, חשוב להיות קשובים לגוף, ובכל מקרה שנראה לך שהתרופה גורמת לתופעת לוואי או פוגעת באיכות החיים כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי. מטרת הטיפול לגרום לך לחיות תוחלת חיים רגילה ובאיכות טובה, ואם התרופה מפריעה יש כיום מגוון רחב מאוד של תרופות כך שניתן לנהל את הטיפול בצורה טובה ברוב המוחלט של הנשאים.