תזונה נכונה, תוספי תזונה ופעילות גופנית יכולים לסייע למערכת החיסונית להתחזק, כמו גם להקטין את תופעות הלוואי הנוצרות בשל השימוש בתרופות. אז איך עושים זאת?
תזונה
בראש ובראשונה התזונה חייבת להיות איכותית עשירה בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, ירקות בשלל צבעי הקשת (טריים ומבושלים), דגנים מלאים: חיטה מלאה, שיבולת שועל, קינואה, אורז מלא ועוד ממשפחת הדגנים, פירות טריים, אגוזים, שקדים, ושמנים איכותיים (שמן זית וקנולה מכבישה קרה; אחוז החומציות חייב להיות פחות מאחוז אחד).
לשתיית מים לאורך כל היום ישנה חשיבות רבה. הכמות המומלצת הינה כ-2 ליטר ביום, וזאת על מנת לשמור על ניקוי הגוף מרעלים ועל חילוף חומרים תקין.
דגים הם מקור מעולה לחלבון כי בנוסף להיותם חלבון מלא, הדגים מספקים לנו חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3. הדגים העשירים יותר בחומצת אומגה 3 הם דגי ים עמוקים וקרים כגון: טונה, סולומון, הרינג, מקרל סרדינים, סול, ובקלה.
צמחונים וטבעוניים יוכלו לקבל מקור מספק לחלבון דווקא מהקטניות. כל סוגי הקטניות טובים למטרה זו, כל עוד שכ-50% מהרכב הקטנייה לפחות מכילה חלבון. רצוי לאכול איתם דגן כלשהו, וכך מסופק לנו חלבון מלא (כמו במקרה של מג'דרה – אורז עם עדשים).
מזונות נוספים ברי השפעה חיובית וישירה על מערכת החיסון הם: כרוב, כרובית, ברוקולי וירקות נוספים ממשפחת המצליבים. חוץ מהיותם מאוד מזינים, הם מהווים מקור טוב לסידן מן הצומח.
שום ובצל המכילים קוורצטין, נוגד חמצון מן החזקים שיש, ובמיוחד שום המכיל הרבה מן החומר הפעיל אליצין, מתפקדים ממש כאנטיביוטיקה טבעית לגוף; שניהם נוגדי חיידקים ווירוסים טבעיים, ובעקבות כך חשיבותם היא ממש לא כ"קליפת השום".
מזונות מותססים כמו יוגורט, כפיר, ולבנה יסיעו בבניית פלורת מעי תקינה, ששומרת על המעיים מזיהומים ומחזקת את מערכת החיסון. ניתן להיעזר בתוסף פרוביוטיקה המכיל חיידקים ידידותיים (לאלה מכם האלרגים לחלב, שימו לב כי פעמים רבות יש בתוספים אלו חלבוני חלב).
מיצים טריים של ירקות או פירות, הם דרך מצוינת לספק לגוף נוזלים. זהו תותח נוזלי של ויטמינים ומינרלים, ומעולה לסובלים מחוסר תיאבון. לא לוותר על הירוקים כמו סלרי, עשב חיטה ועשבים נוספים, היות ואלה מכילים כלורופיל, מנקה דם טבעי. ניתן לשלב איתם אגס ותפוח או כל העולה על רוחכם ובכך להמתיק את המיץ. אפשר תמיד להשתמש בתוסף תזונה של כלורופיל מרוכז מצמחים טבעיים אשר ניתן להשיג בכל בית טבע, וניתן להתחיל את היום (גם על קיבה ריקה) עם כף כלורופיל בכוס מים.
מה לא מומלץ:
כמו בכל אחד מומלץ להפחית מזונות מטוגנים, מזונות עתירי סוכר, אלכוהול ופחמימות ריקות (כגון כל מוצרי הקמח הלבן), אשר מגבירים את הסיכון לטרשת עורקים.
כוחות עזר: תוספי תזונה
כמובן קיימים כיום בשוק תוספי תזונה אשר יבואו לתמוך בתזונה ויתרמו בחיזוק המערכת החיסונית:
כל מולטי ויטמין חזק שקיים בשוק הוא טוב. אולם אם בדרך הטבע חשקנו, אצות ים כמו כלורליה וספירולנה הן מקור טבעי מצוין לשלל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, וכן מכילות כלורופיל שציינו את מעלותיו קודם לכן.
ניתן לצרוך ויטמין C הידוע כבעל השפעה ישירה על חיזוק מערכת החיסון, וכן מתפקד כנוגד חמצון חזק. עדיף להשתמש בוויטמין C בשחרור מושהה לספיגה מלאה בגוף לאורך כל היום. כמות של 1,000-3,000 מ"ג תספיק. מזונות עשירים בוויטמין C הם פלפל אדום (הקרוי בפי רבים בטעות 'גמבה'), וכן גויאבה (על קליפתה) וקיווי. אחריהם בדירוג: התפוז, העגבנייה, תות-השדה ועוד.
לאלה החסרים בויטמיני B למיניהם, ישנו תוסף תזונה הנקרא קומפלקס B היכול לסייע בכך. כמות של 50 גרם פעמיים ביום מספיקה.
לסובלים מתסמונות דיכאון ודכדוך ואף לסובלים מעייפות, מומלץ לצרוך אומגה שלוש, אשר הינו שמן דגים מן החי, וכן זרעי פשתן (יש לטחון רק לפני השימוש היות והם רגישים לאור וחום), או זרעי צ'יה (מרווה – אין צורך לטחון לפני שימוש).
ישנן אפילו מספר פטריות המחזקות את מערכת החיסון, ויכולות לתרום את חלקן לתפריט. כך לדוגמא, פטריית הרישי, אשר מחזקת את המערכת החיסונית ותומכת בכבד (מינון בין 50 ל-300 מ"ג מספיק לצורך זה). כמו כן, פטריית מטיקה אף היא תומכת במערכת חיסון ובנוסף בעלת תכונות אנטי וירליות (במינון של כ-1 מ"ג לק"ג משקל גוף). ככלל, שילובן של פטריות אלו ואחרות במזון (בסלט, בהקפצה או בתבשיל) יכול רק להועיל.
תמצית כורכום, הנמכרת בחנויות טבע, בבתי מרקחת ובפארמים בצורת קפסולות, נחשבת ליעילה מאד לפעילות אנטי-דלקתית ובכך היא מסייעת למערכת החיסון.
פעילות גופנית
פעילות גופנית היא כוח עזר לא מבוטל כאשר מדובר באורח חיים בריא, והוא חשוב לא פחות מתזונה בריאה. פעילות גופנית שומרת על מסת השריר, מחזקת את מערכת החיסון, שומרת על זרימת דם תקינה (גם במערכת הלימפה), משפרת סיבולת לב-ריאה, משפרת חילוף חומרים, ומשחררת דופמין שגורם לנו להרגשה טובה ומחויכת. כדברי הרמב"ם: "עשה פעילות גופנית וכל רעת התזונה תיסלח לך".
נראה כי לאורך חיים בריא יש השפעה מטיבה על אנשים שחיים עם HIV. תזונה נכונה ובריאה, תוספי מזון למיניהם ופעילות גופנית, לא רק משפיעות רבות על בריאות האדם ומערכת החיסון, אלא גם גורמות להרגשה פנימית יותר טובה. האימרה "נפש בריאה בגוף בריא" נכונה לכולם, ובמיוחד לחיוביים ל-HIV, אשר צריכים לקחת אחריות על גופם ומצבם הבריאותי ולשפרו ככל הניתן, הן פיזית, והן נפשית.
עם זאת, נשוב ונדגיש כי תוספי תזונה, פעילות גופנית, רפואה משלימה ושאר הבחירות באורח חיים בריא- הם אינם בשום אופן תחליף לטיפול התרופתי ל-HIV, וכי יש לשתף את רופא ה-HIV שלכם בכל מידע הקשור לאורח חייכם ולבריאותכם, שכן כל מידע מסוג זה עשוי להיות רלוונטי לאופן הטיפול והמעקב אחר בריאותכם.