PLUS

קטגוריות

נשים ו HIV

כמחצית מנשאי נגיף ה-HIV בעולם הינן נשים. ידוע כי הסיכון להדבקה ב-HIV במין וגינאלי כפול בנשים לעומת גברים עקב סיבות גופניות בעיקר. רוב הנשים נשאיות ה-HIV נדבקו עקב קיום יחסי מין הטרוסקסואלים לא מוגנים. נצפו הבדלים מסוימים במהלך המחלה בין גברים נשאים ונשים נשאיות, אולם ככל הנראה אלה אינם משמעותיים מבחינה טיפולית. קצב התקדמות המחלה והשרידות דומים בגברים ובנשים.

תחלואה במערכת המין

קיימים הבדלים בתחלואה בין המינים, בעיקר תחלואה הקשורה במערכת המין.

ישנה שכיחות גבוהה יותר של מחלות הנרתיק וצוואר הרחם, היכולות להוביל להתפתחות סרטן במהירות גבוהה יותר אצל נשים נשאיות לעומת כאלה שאינן. הגורם למחלות אלו הוא נגיף ה-HPV  המועבר גם הוא בהדבקה ביחסי מין, והינו שכיח ביותר בקרב נשים. הסיכון להתפתחות מחלות אלו, עולה ככל שמצב מערכת החיסון בנשאית ירוד יותר. טיפול מכוון נגד HIV מוריד את קצב התקדמות השינויים הטרום סרטניים שנגרמים בגלל HPV  ואף מאפשר נסיגתם.

לנשאיות HIV מומלץ לפחות פעם בשנה להיבדק אצל רופא נשים ולבצע משטח מצוואר הרחם (PAP). כמו כן, יש לבקש מהרופא הפניה לבדיקת PAPs רקטאלית; חשוב לבקש לבצע בדיקה זו במקביל לבדיקה הווגינלית. כיום ישנם חיסונים לנגיף ה-HPV אשר הוכחו כיעילים מאוד למניעת הדבקה בנגיף זה בנשים.

ידועה שכיחות גבוהה של זיהום בנגיף ההרפס בנשים נשאיות HIV. נוכחות זיהום זה מגבירה את הסיכון להדבקה ב-HIV בגברים המקיימים יחסי מין לא מוגנים עם נשים אלו. הפרשה פעילה של נגיף ההרפס באיברי המין מתרחשת גם ללא נוכחות תופעות כלשהן באישה, ומגבירות את הסיכון להדבקה. ביטוי הזיהום הינו שלפוחיות ו\או כיבים באזור אברי המין בעיקר, אולם תיתכן מחלה מפושטת באיברים רבים בגוף (ריאות, ושט, מח וכו') במצבים של חסר חיסוני משמעותי. במצבים מיוחדים ניתן לטפל באמצעות תרופות שונות על פי המלצת רופא נשים.

פוריות הריון ולידה

קראי בהרחבה בפוסט "הורות ופוריות".

טיפול תרופתי ל- HIV

ההמלצות למתן טיפול תרופתי נגד HIV זהות בין גברים ונשים. טיפול זה הינו טיפול לכל החיים (למעט מתן טיפול מונע בהריון). השפעת הטיפול ותופעות הלוואי שיתכנו כתוצאה מהטיפול דומות בין המינים. גורם מיוחד בנשים הינו תגובה בין התרופות נגד HIV לגלולות נגד הריון, במיוחד גלולות המשלבות שני סוגי הורמונים (פרוגסטרון ואסטרדיול). תרופות שונות נגד HIV עלולות לגרום לירידה משמעותית ברמת התרופות בגלולה ולסכן בהעדר יעילותן עקב כך. כדי להיות בטוחים שהטיפול ל- HIV אינו פוגע ביעילות הגלולות ולהיפך, יש לדון עם הרופא המטפל על אמצעי המניעה שבהם את משתמשת.

בנוסף, במהלך היריון לעיתים נדרשות התאמות של סוג הטיפול לכזה שנחשב לבטוח יותר עבור העובר.

לסיכום

חשיבות ההתמדה בנטילת התרופות נגד HIV הינה עליונה. נשים נשאיות, אשר כרוב הנשים עסוקות בטיפול באנשים אחרים (ילדיהן, בני משפחה אחרים וכו'), עלולות להזניח את הטיפול המוקפד הנדרש מהן למען עצמן.

זכרי, כי בטפלך היטב בעצמך, הנך שומרת על עצמך בריאה למען התלויים בך ובעיקר למענך.