ניתן להגיע עם HIV לתוחלת חיים מלאה או קרוב לכך, באיכות חיים טובה, זאת בתנאי שמקפידים ליטול את הטיפול התרופתי בצורה עקבית, מסודרת ובדיוק על פי הוראות רופא ה-HIV. היענות לקויה לטיפול התרופתי ואי היצמדות למעקב רפואי עשויות להביא לשכפול יתר של הנגיף, הידרדרות במצב מערכת החיסון, ופיתוח עמידות לתרופות; אלו עלולים לגרום לקיצור תוחלת החיים ולפגיעה באיכותם.
בנוסף לשמירה על החיים שלך, לחלק מהתרופות החשובות שמעכבות את שכפול הנגיף בגוף, עלולות להיות גם תופעות לוואי. לרוב, תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי ל- HIV נוטות לעבור מעצמן לאחר טיפול של מספר שבועות בתרופה. בחלק מהמקרים, תופעות אלו עלולות להימשך ודרגת חומרתן תשתנה מאדם לאדם.
בשום מקרה אין לשנות מינונים של התרופות או להפסיק את הטיפול באופן עצמאי!
במידה וקיימת תופעת לוואי מעיקה יש להיוועץ עם רופא ה HIV -על מנת להימנע מגרימת נזקים מיותרים לגופך. ברוב המקרים, קיימת דרך פשוטה לשפר את איכות חייך ולגרום לך להרגיש הרבה יותר טוב. בחלק מהמקרים, הרופא ימליץ לך על הרגלים בריאים יותר או על שינויים בתזונה שעשויים לסייע בהתמודדות עם הטיפול, כמו כן תוכלו לבחון יחד את הסיכויים, הסיכונים ותופעות הלוואי של אפשרויות טיפוליות אחרות.
מה קורה אם שוכחים לקחת את הכדורים?
כמעט כל אחד עשוי לשכוח מתישהו ליטול את הכדורים בזמן. לפעמים בגלל טרדות החיים, לפעמים בגלל בילוי מוצלח ולפעמים פשוט קורה ששוכחים. יש הבדל בין לפספס מנת תרופות באופן חד-פעמי ובין לשכוח ליטול אותם על בסיס קבוע. אם לא נטלת מנת תרופות בזמן, יש להקפיד ליטול אותה מיד כשנזכרת בכך. אם שמת לב שפספסת מנת תרופות ברגע שהגעת למועד נטילת המנה הבאה, בשום אופן אין לקחת מנה כפולה של תרופות בבת אחת.
במידה וגילית אצלך נטייה להחמיץ את התרופות באופן קבוע, יש להתייעץ על כך באופן מיידי עם הצוות הרפואי במרכז בביה"ח, גם כדי שיוכלו לעזור לך להקפיד על המשטר התרופתי וגם כדי שהרופא יוכל לבדוק אם קיים צורך להחליף לך את הטיפול לכזה שיהיה לך קל יותר ליטול. החמצה של תרופות היא דרך מאוד מסוכנת לטפל ב-HIV. לנגיף הזה יש יכולת שכפול מדהימה ואם לא מדכאים אותו באופן מוחלט, הוא נוקט בכל מיני אמצעים כדי להבטיח את השכפול שלו גם בנוכחות התרופות. איך זה קורה? בכל פעם שהנגיף משתכפל נוצרות מוטציות שיכולות להקנות לו עמידות כנגד אחת התרופות. על מנת למנוע את היווצרות המוטציות, חייבים למנוע את השכפול שלו, וניתן לעשות זאת רק בהקפדה תמידית על המשטר התרופתי.
חשוב לזכור שבכל שילוב תרופתי שאנו נוטלים, יש מספר תרופות, ולא כולן מתפנות מהגוף באותה מהירות. למשל, אנשים הנוטלים 2 כדורים ומפסיקים לקחת את התרופות לכמה ימים, כדור אחד מתפנה ראשון מהגוף, ואז האדם נשאר כשבתוך דמו יש כעת רק תרופה אחת, דבר העלול לגרום להיווצרות עמידות לתרופה זו.
האם אפשר לעשות הפסקה יזומה בטיפול?
בשום אופן לא. מהרגע שמתחילים ליטול טיפול תרופתי נגד הנגיף, אין להפסיק את נטילתו במשך כל החיים. בעבר ניסו לעשות הפסקות טיפול יזומות ומבוקרות, אך כיום ידוע כי הפסקות אלו, גם אם בוצעו בעיתוי של מדדים מעבדתיים טובים, הגבירו משמעותית את הסיכוי לתחלואה ולתמותה.
לסיכום: ההקפדה על טיפול תרופתי ועל מעקב רפואי הם המפתח לחיים מלאים ואיכותיים. אי היצמדות לטיפול התרופתי עלולה לגרום לנזקים ולסיבוכים מסכני חיים.