מרגע שנכנסים למעקב מסודר, יש להגיע אחת לשלושה עד שישה חודשים למרכז האיידס לבצוע בדיקות תקופתיות שיכללו: בדיקת רופא ובדיקות דם (מצומצמות יותר מהפעם הראשונה) שיכללו בעיקר את שני המדדים העיקריים שלפיהם בודקים את מצב הHIV-: עומס נגיפי וספירת CD4, בדיקות תפקודי כבד וכליה, ספירת דם ובדיקות שתן.
ההתייחסות למדדים אלה היא לרוב בטווח של זמן בו ניתן להצביע על מגמה, ולא על סמך בדיקה בודדת. קריאת הבדיקה הנוכחית, ביחס לבדיקות הקודמות, יכולה להצביע על מגמות שונות:
- ירידה ב- CD4 ועליה בעומס נגיפי אם טרם התחלת טיפול תרופתי או אם ישנו כשל טיפולי. במקרה כזה תשקלו התחלת טיפול תרופתי, או החלפתו.
- עליה ב- CD4 וירידה בעומס נגיפי, אם התחלת לאחרונה טיפול תרופתי.
- העדר שינוי או שינויים מינוריים. אם אתה תחת טיפול תרופתי, והעדר השינוי משמעותו ספירת CD4 גבוהה ועומס נגיפי מתחת לסף הגילוי – זה המצב הרצוי.
היום נהוג לבדוק לא רק את הספירה הכמותית המוחלטת של תאי CD4 (כמספר שבין 0 ל-1200), אלא גם את חלקם היחסי מתוך סך התאים הלימפוציטים (תאי מערכת החיסון מסוג T, B וNK-) .מדד זה מופיע באחוזים, והוא עוזר לקבל תמונה טובה ומלאה יותר, אשר פחות מושפעת משינויים חד פעמיים שעשויים להגרם עקב גורמים רפואיים שאינם בהכרח קשורים ל-HIV.
חשוב להכיר את החיסונים שעליך לקבל: מדי שנה לפני תחילת החורף חשוב שתקבל חיסון נגד שפעת, וסדרת חיסונים נגד חיידק הפנאומוקוק הגורם לדלקת ראות. כמו כן עליך לוודא שאתה מחוסן נגד צהבת נגיפית מסוג A ו-B. בנוסף, מומלץ לקבל חיסון HPV הן לגברים (עד גיל 26 בחינם) והן לנשים (עד גיל 45), או מעל גילאים אלה אם הרופא המליץ על כך, למרות שמדובר בחיסון שההשתתפות העצמית בו היא יקרה יחסית גם לאחר סבסוד קופת החולים. ההנחה הרווחת בשנים האחרונות היא כי לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים מומלץ לקבל חיסון זה בכל גיל.
ייתכן ויציעו לך חיסונים נוספים כמו חיסון נגד דלקת קרום המוח (מנינגיטיס).
מלבד הבדיקות המבוצעות בבית החולים, ישנן בדיקות תקופתיות שמומלץ מאוד לבצע. לא תמיד הרופא המטפל ידאג להפניות המתאימות בזמנים הנכונים, ולכן חשוב ליזום ולבקש לבצע בדיקות תקופתיות, מהרופא במרכז או מרופא המשפחה:
- בדיקות סקר למחלות מין, כולל הפטיטיס C, אחת לשנה.
- בדיקות דם כלליות (בעיקר שומנים בדם, גלוקוז, בדיקת ויטמין,D תפקודי כבד ותפקודי כליה( אחת לשנה.
- בדיקת שתן (אחת לשנה(.
- בדיקת צפיפות עצם (אחת לשנתיים מעל גיל 50, או מוקדם יותר אם יש סיכון מיוחד).
- אקג באבחנה ולאחר מכן לפי צורך רפואי
- בדיקות מוקדמות לגילוי סרטן:
- ממוגרפיה לנשים על פי הנחיות רופא המשפחה.
- משטח PAP לנשים – אחת לשנה.
- אנוסקופיה ומשטח PAP לגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים – לפי המלצת הרופא המטפל.