אסטרטגיה טיפולית שמטרתה למנוע הדבקה בנגיף ה-HIV, טרום החשיפה.
במסגרת גישה זו נותנים טיפול אנטירטרווירלי מונע (כדור המכיל Tenofovir ו- Emtricitabine, לאנשים שלא נדבקו בנגיף, מתוך מטרה להפחית את הסיכון להדבקה עתידית בנגיף.
במהלך השנים האחרונות התפרסמו מספר מחקרים פורצי דרך, שהוכיחו את היעילות הגבוהה של PrEP: על פי מחקרים אלו, הסיכון של אדם הנוטל את הטיפול המונע באופן קבוע ויומיומי או "לפי דרישה" (2 כדורים 2-24 שעות לפני יחסי מין, אחד נוסף לאחר 24 שעות ועוד אחד לאחר 48 שעות) להידבק בנגיף ה-HIV יורד ביותר מ- 90% בהשוואה למי שאינו נוטל את הטיפול המונע.
ה-PrEP מיועד לאנשים שליליים ל-HIV אשר מקיימים יחסי מין במגוון מצבים בהם לא אפשרי או קיים קושי להשתמש בקונדום (בצד החודר או הנחדר).
כאשר אדם בעל התנהגות מינית סיכונית משתמש ב-PrEP הוא למעשה מסייע למנוע הדבקה גם עבור עצמו וגם ברמה הקהילתית, שכן אנשים חושבים שהם שליליים, לא נבדקו זמן רב ונדבקו לאחרונה הם בסיכון גבוה להעביר הלאה את הנגיף.
כשאדם נוטל PrEP, אין רלוונטיות לסטטוס ה-HIV של הפרטנר שלך כיוון שננקט אמצעי הגנה אקטיבי כנגד הדבקה ב-HIV. זכור תמיד שמישהו שיודע שהוא חיובי ל-HIV ונוטל את הטיפול התרופתי בצורה אחראית והוא UNDETEABLE – הסיכוי שידביק אחר ב- HIV הוא אפסי.
חשוב לציין כי מדובר באמצעי הגנה מפני HIV בלבד ולא מפני מחלות מין אחרות, כך ש-PrEP הוא אינו אמצעי מניעה אפקטיבי כקונדום ברמת המניעה.
אוכלוסיות היעד העיקריות לטיפול:
- גברים שליליים ל-HIV אשר מקיימים יחסי מין עם גברים:
- קיימו יחסי מין לא מוגנים ב-3 החודשים האחרונים.
- אובחנו במחלת מין פעילה בשנה האחרונה.
- שבסבירות גבוה יקיימו יחסי מין אנאליים ללא קונדום בשנה הקרובה.
- שמקיימים יחסי מין תחת השפעת סמים או אלכוהול בשלושת החודשים האחרונים.
- אוכלוסייה כללית:
- כל מי שלקח טיפול מונע אחרי חשיפה (PEP) פעמיים ומעלה בשנה האחרונה.
- בזוגיות עם אדם חיובי ל-HIV כאשר הוא עדיין אינו מטופל תרופתית ל- HIV או לא מעוניין בטיפול, או אינו מתמיד בטיפול התרופתי ל- HIV.
נכון למועד כתיבת שורות אלה,PREP זמין בכל קופות החולים במחיר מוזל. אם את/ה בעל/ת ביטוח משלים של הקופה, עלות הטיפול תעמוד על כ-70 שקלים לחודש, כאשר חלק מהקופות מציעות מחיר דומה גם לאלה שאין ברשותם את הביטוח המשלים.
רופאי משפחה מכל קופות החולים כבר הוכשרו להעניק טיפול ב-PrEP. באתר הוועד למלחמה באיידס רשימה של כל רופאי המשפחה שיכולים להעניק מרשם.